ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Волощук, Віталій (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. На основі системного підходу та узагальнення теоретичних й науково-практичних підходів розкриття джерел, видів, динаміки, обсягів і структури фінансування інноваційної діяльності в Україні. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі застосовано системний та логіко- діалектичний підходи, а також наступні методи: абстрактно-логічний – при постановці мети і завдань дослідження; монографічний – при вивченні літературних джерел, законодавчих чи інших нормативно-правових актів та практики фінансування інноваційної діяльності; порівняльного аналізу – при визначенні відмінностей джерел, видів, динаміки, обсягів і структури фінансування інноваційної діяльності в Україні та країнах з розвиненою ринковою економікою; систематизації – при узагальненні джерел фінансування інноваційної діяльності підприємств; статистико-економічний – при зборі, обробці статистичних даних; аналізу і синтезу – для розробки напрямів оптимізації джерел та обсягів фінансування інноваційної діяльності підприємств. Результати. Обґрунтовано, що для фінансової підтримки малих інноваційних підприємств доцільно використовувати такі інструменти, як: компенсація сплати відсотків, безвідсоткове кредитування та державне гарантування банківських кредитів для малих інноваційних підприємств. З метою збільшення інвестицій у високотехнологічні підприємства варто забезпечити фінансову підтримку венчурних фондів. Наукова новизна. Обґрунтовано необхідність розширення доступності фінансових ресурсів для підприємств за рахунок просування небанківських методів підтримки недержавної системи фінансування, що, на відміну від існуючих джерел, дасть змогу використовувати потенційні джерела і задовільнити потребу оновлення та активізації інноваційної діяльності. Практична значущість. Внесено пропозиції щодо розширення переліку фінансових інструментів підтримки, доступних малому підприємництву та для збільшення фінансування інноваційної діяльності середніх і великих за розмірами підприємств, за рахунок сприяння розвитку лізингових, факторингових операцій, кредитування за допомогою кредитних спілок та боргових облігацій на фондовому ринку, діяльності венчурних фондів, залучення іноземного капіталу та активної співпраці із міжнародними установами.