CТРАХОВА ПІДТРИМКА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - Нечипорук, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2024)
Визначено, що страхова галузь має у своєму розпорядженні величезний набір інструментів сприяння сталому розвитку економіки, від швидкого врегулювання збитків, що обумовлені настанням страхової події, так і надання рекомендацій щодо запроваджування заходів мінімізації настання їх негативних наслідків. Доведено, що на глобальному рівні страхова галузь зорієнтована на створення організаційної інфраструктури, яка вирішує безліч питань, пов’язаних із екологічними «E», соціальними «S» та управлінськими «G» проблемами, зібраними під парасолькою «ESG». Основна увага в останні роки була зосереджена на «E» (екологічних) ризиках, зокрема ризиках, пов’язаних із кліматом. Розглянуто Принципи сталого страхування (PSI), дотримання яких відповідає задуму сталого страхування як такого стратегічного підходу, згідно з яким усі дії в страховому ланцюжку вартості, включаючи взаємодію із зацікавленими сторонами, здійснюються шляхом виявлення, оцінки, управління та моніторингу ризиків і можливостей, пов’язаних із екологічними, соціальними та управлінськими проблемами. Визначено, що стале страхування спрямоване на зниження ризику, розробку інноваційних рішень, покращення ефективності бізнесу та сприяння екологічній, соціальній та економічній стійкості, чому можуть посприяти нові трансформаційні технологічні тенденції, серед яких визначальною є поширювання штучного інтелекту.