ПРИНЦИПИ Й ПРАКТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПРЕВЕНТИВНОГО КОНТРОЛІНГОВОГО АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У СУЧАСНОМУ БІЗНЕС СЕРЕДОВИЩІ - Другова, Олена (Сталий розвиток економіки, 2024)
Сучасні умови глобального бізнесу ставлять перед підприємствами харчової промисловості складні завдання, пов’язані з управлінням ризиками та антикризовими ситуаціями. Одним із ключових інструментів, що дозволяє ефективно впоратися з цими викликами, є превентивне контролінгове антикризове управління. Ця стаття присвячена аналізу принципів та практичного інструментарію такого управління на підприємствах харчової промисловості у сучасному бізнес-середовищі. У статті розглядаються основні принципи превентивного контролінгового антикризового управління, які полягають у попередньому виявленні потенційних кризових ситуацій, розробці стратегій попередження криз, а також у забезпеченні гнучкості та реагування на зміни в економічному середовищі. Крім того, аналізуються конкретні практичні інструменти, такі як сценарне планування, аналіз чутливості, стрес-тестування та інші, які допомагають підприємствам управляти ризиками та забезпечувати стійкість у складних умовах ринку. Враховуючи важливість сталого розвитку та конкурентоспроможності харчової промисловості, розуміння принципів та використання практичних інструментів превентивного контролінгового антикризового управління стає необхідним для успішного функціонування підприємств у сучасних умовах. Ця стаття спрямована на розширення розуміння цієї проблематики та надання практичних рекомендацій для підприємств харчової промисловості щодо ефективного впровадження превентивного антикризового управління.