ЕФЕКТИВНІ ІНСТРУМЕНТИ ТА СТРАТЕГІЇ ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ЧЕРЕЗ ФАНДРАЙЗИНГ ТА ГРАНТРАЙТИНГ: ВІД ІДЕЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ - Ільченко, Вікторія; Кубай, Дмитро; Пістунова, Вероніка (Сталий розвиток економіки, 2024)
Фандрайзинг та грантрайтинг стають все більш важливими елементами фінансового планування для неприбуткових організацій та проектів. Фандрайзинг, як стратегія залучення коштів через залучення пожертв та підтримки від громадськості, є важливим джерелом фінансування для організацій, оскільки дозволяє їм розвиватися та здійснювати соціальну місію. У сучасному світі, де конкуренція за фінансові ресурси зростає, ефективне використання фандрайзингу стає ключовим фактором успіху для неприбуткових секторів. З іншого боку, грантрайтинг, що передбачає отримання фінансування через конкурентні процедури та заявки на гранти, дозволяє організаціям отримувати фінансову підтримку для конкретних проектів або програм. Оскільки гранти часто надаються на реалізацію інноваційних і соціально значущих ініціатив, грантрайтинг стає важливим механізмом для сприяння змін та розвитку суспільства. Дослідження спрямоване на пошук ефективних методів та інструментів, що використовуються для залучення фінансування через фандрайзинг та грантрайтинг, починаючи з ідеї та закінчуючи її реалізацією. Проаналізувавши процес від початкової ідеї до успішної реалізації проектів, виявлено найбільш оптимальні підходи та стратегії для досягнення цієї мети. До методів, які використані в даному дослідженні, включають аналіз сучасних тенденцій та актуальних даних у галузі фандрайзингу та грантрайтингу, вивчення успішних кейсів та проведення спеціальних опитувань серед експертів і практиків. Розглянуто різні аспекти залучення фінансування, від розробки стратегій до виконання планування та відстеження результатів. Існують різноманітні інструменти та стратегії, які можна використовувати для залучення фінансування через фандрайзинг та грантрайтинг. Крім того, стратегічне використання ресурсів та мережеві зв’язки також відіграють важливу роль в успіху фандрайзингових та грантових ініціатив. Залучення та підтримка спільноти і зацікавлених сторін у всьому процесі суттєво впливають на результат. Отже, чітке визначення стратегії, ретельне планування та систематична робота над просуванням проекту можуть допомогти досягти бажаного фінансового результату.