ЦИФРОВІЗАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Кретов, Дмитро; Міндова, Олена (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесів цифровізації банківського сектору України на сучасному етапі. В статті виділено основні передумови активної діджиталізації вітчизняної банківської системи. Звернена увага та надана характеристика основним цифровим технологіям, що реформують світовий банківський простір, а саме штучному інтелекту, машинному навчанню, блокчейн технологіям, інтернету речей. Узагальнено переваги та виклики переходу традиційних банківських установ в цифрову сферу як для самих банків, так і для їх клієнтів. Досліджено кількість банківських відділень в Україні впродовж 2019–2023 рр. та виявлено основні закономірності у їхній динаміці. Також увага в статті присвячена бізнес-моделям банків в умовах цифровізації банківських операцій. Кінцевим пунктом статті є окреслення майбутніх потенційних та уже наявних, але ще не надто активних трендів та тенденцій у процесі подальшої цифровізації банківського сектору України.