ОСНОВИ ІНФРАСТРУКТУРИ ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЇ ПРИВЛАСНЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОГО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПРОДУКТУ - Леонідов, Ігор (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті розкрито основи інфраструктури інституціоналізації привласнення інформаційно-цифрового інтелектуального продукту в національній економіці України. Визначено зміст інфраструктури привласнення інформаційно-цифрового інтелектуального продукту. Окреслено інфраструктуру інституціоналізації привласнення інформаційно-цифрового інтелектуального продукту як результат вирішення перешкод відтворення акторів його привласнення. Виокремлено в інфраструктурі інституціоналізації привласнення інформаційно-цифрового інтелектуального продукту формалізацію наступних інститутів: організаційних правил, нормативно-правових законів, традицій і зразків господарювання. Виділено формування інтелектуальних послуг, що сприяють зменшенню трансакційних витрат в інфраструктурі інституціоналізації привласнення інформаційно-цифрового інтелектуального продукту. Практична значущість результатів дослідження визначена в придатності для державного регулювання ефективного розвитку пріоритетних видів промислової діяльності в Україні, а також прискоренню їх інтегрування в глобальні технологічні ланцюги.