ІНФОРМАЦІЙНО-ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОНІТОРИНГУ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ БАНКУ - Свиноус, Іван; Левандівський, Омелян; Туржанський, Віталій; Гаврик, Олеся (Сталий розвиток економіки, 2024)
Мета. На основі узагальнення досліджень науковців та діяльності суб’єктів господарювання розробити практичні рекомендації що інформаційно-аналітичного забезпечення моніторингу позичальників комерційних банків. Методика дослідження. Теоретичну й методичну основу дослідження становлять наукові роботи провідних вітчизняних і зарубіжних учених з питань діяльності фінансових установ та проблем оцінки ризику їх кредитування. Для розв’язання поставлених задач використано такі методи наукового дослідження: аналізу Інтернет-ресурсів – для оцінки рівня поширеності використання понять у сфері оцінки ризику кредитування діяльності фінансових установ; морфологічного аналізу – для уточнення сутності поняття «ризик кредитування»; аналізу, синтезу, аналогії, логічного узагальнення – для систематизації теоретичних і практичних аспектів оцінки ризику кредитування діяльності фінансових установ. Результати. Доведено, що здійснення постійного моніторингу поточної діяльності та грошових потоків суб’єкта господарювання – позичальника комерційного банку дозволяє стежити за виконанням встановлених планових завдань щодо формування обсягу грошових коштів та їх витрачання за передбаченими напрямками, рівномірністю формування грошових потоків у часі, ліквідністю грошових потоків підприємства. А створення єдиного інформаційного простору дозволить економічним суб’єктам управляти активами та зобов’язаннями в цілому, що, безсумнівно, дасть позитивні результати у діяльності, підвищення прибутковості та рентабельності економічного суб’єкта. Наукова новизна. Обґрунтовано, що з метою формування аналітичної інформації, необхідної для аналізу кредитоспроможності, рекомендується складати внутрішню звітність, яка міститиме спрощений аналітичний баланс (з розшифровками), спрощений аналітичний звіт про фінансові результати та місячний звіт про рух коштів. Дані форми повинні складатися не пізніше 7-го числа кожного місяця за результатами роботи за попередній місяць та надаватися керівнику економічного суб’єкта. Спрощений аналітичний баланс дозволить внутрішнім користувачам бухгалтерської інформації бачити всі зміни, що відбуваються, за більш короткий проміжок часу. Практична значущість. Управлінням кредитоспроможністю підприємства як окремим структурним елементом управління діяльністю підприємства в цілому доцільно займатися відділу фінансового аналізу, яке може бути виділено як окрему ланку в організаційній структурі суб’єкта. Для ефективної роботи відділу фінансового аналізу потрібна правильна побудова системи документообігу на підприємстві.