ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Свиноус, Надія (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розробка практичних рекомендацій щодо формування перспективних напрямків фінансового забезпечення інвестиційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Методика дослідження. Теоретична та методична основа досліджень побудована на використанні базових положень економічної теорії, наукових розробок провідних вчених з питань розвитку інвестиційної діяльності в господарській діяльності підприємств. У процесі дослідження використані наступні методи: загальнонаукові (діалектичний, абстрактно-логічний, індукції та дедукції, наукових узагальнень), що дозволило провести теоретичні узагальнення щодо сутності, принципів та видів інвестиційної діяльності; комплексного економічного та статистичного аналізу (порівняння, відносних та абсолютних величин, балансовий), що дозволило визначити тенденції розвитку інвестиційного процесу та вплив основних чинників на нього; системного підходу – для визначення основних напрямів поліпшення інвестиційної політики відносно сільськогосподарських підприємств та умови їх реалізації. Результати. Доведено, що зниження прибутковості сільськогосподарських підприємств зумовлює пошук шляхів акумуляції внутрішніх резервів щодо формування інвестиційних ресурсів та активізації форм зовнішнього фінансування інвестиційної діяльності. Результати групування сільськогосподарських товаровиробників за інтегральним показником власних фінансових ресурсів свідчать, що у 2018 р. майже 21,5% із них не мають власних фінансових ресурсів, що негативно відображається на показниках ефективності виробництва основних видів сільськогосподарської продукції. Наукова новизна. Запропоновано методику розрахунку інтегрального показника власних фінансових ресурсів, який визначається як сума прибутку від фінансово-господарської діяльності, амортизації та державної підтримки в розрахунку на 1 сільськогосподарських угідь. На нашу думку, використання даного показника дає можливість оцінити фінансове забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції за рахунок власних грошових коштів. Практична значущість. Встановлено, що основним напрямом використання інвестиційних ресурсів сільськогосподарськими підприємствами є реалізація проектів з будівництва та модернізації будівель і споруд виробничого призначення, а також придбання сільськогосподарської техніки й обладнання. При цьому спостерігається низька активність потенційних інвесторів щодо спрямування фінансових потоків у довгострокові біологічні активи в рослинництві та тваринництві, а також відсутність економічного інтересу щодо фінансування заходів, пов’язаних із природоохоронною діяльністю, підвищенням родючості землі, що свідчить про недостатній рівень розвитку інвестиційної діяльності у сільськогосподарських підприємствах. Це вимагає розробки дієвих інструментів щодо мобілізації внутрішніх інвестиційних ресурсів підприємств, формування відповідного організаційного забезпечення процесів інвестування.