СУЧАСНИЙ СТАН ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Федорук, Уляна (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Розкриття тенденцій інноваційної діяльності підприємств в Україні на основі узагальнення теоретичних, методичних й науково-практичних підходів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі використано наступні методи: абстрактно-логічний – при постановці мети і завдань дослідження; монографічний – при вивченні літературних джерел, законодавчих актів і практики інноваційної діяльності; синтезу – для оцінки рівня розвитку інноваційної діяльності підприємств; систематизації – при узагальненні даних для визначення тенденцій розвитку інноваційної діяльності підприємств; табличний – для наочного представлення статистичних даних; аналітичний – при визначенні відмінностей між підприємствами, різними за розмірами і видами економічної та інноваційної діяльності в Україні. Результати. Виявлено наявність значних проблем та низький рівень розвитку інноваційної діяльності в Україні, що негативно відображається на конкурентоздатності продукції та економіки в цілому. Обґрунтовано, що переведення національної економіки на інноваційну модель розвитку потребує здійснення ефективних комплексу заходів, спрямованих на впровадження інновацій; створення механізмів економічного зростання на основі активізації інноваційної діяльності підприємств. Наукова новизна. Встановлено результативність науково-дослідної діяльності, факторів і причин, що вплинули на зміни в спостережуваних інноваційних, економічних процесах, які виступають основою для прийняття комплексу організаційно-економічних, фінансово-інвестиційних заходів, дій, методів і стратегій подальшої активізації інноваційної діяльності підприємств. Практична значущість. Визначено необхідність запровадження наукових, технологічних, організаційних, фінансових й комерційних дій, що призводять до здійснення інновацій або задумані з метою інноваційної діяльності підприємств, які сприятимуть ефективному використанню ресурсів, зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище, підвищенню адаптації соціально-економічних систем і створенню умов для їх збалансованого та сталого розвитку в довгостроковому періоді.