РОЛЬ І МІСЦЕ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ В УПРАВЛІННІ ФІНАНСОВИХ КОРПОРАЦІЙ - Кладницька, Тетяна; Артімонова, Ірина; Кеменяш, Ірина; Свиноус, Надія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Мета. На основі узагальнення досліджень науковців запропонувати практичні рекомендації щодо підвищення функціональності фінансового контролінгу в діяльності фінансових корпорації. Методика дослідження. Для вирішення поставлених завдань були використані загальнонаукові та специфічні методи. При дослідженні економічної сутності фінансового контролінгу використано методи теоретичного узагальнення, групування й порівняння. Врахування впливу різних чинників на вибір інструментів фынансового контролінгу витрат виявлені за допомогою методу порівняльного аналізу і синтезу. Результати. Доведено, що для успішного впровадження системи контролінгу на фінансових корпорацій необхідно створити систему збирання фактичної управлінської інформації, чітку організаційну та фінансову структуру, що функціонує систему бюджетування, а також розробити сучасні методики оцінки ефективності діяльності підприємства. Присутність цих елементів гарантує ефективне функціонування системи контролінгу. Наукова новизна. Обгрунтовано, щодо використання в якості інструмента фінансового контролінгу аналіз потоків платежів, так званий, Cash-Flow-аналіз; аналіз працюючого капіталу; фінансова «павутина», за допомогою якої наочно на графіку можна побачити зв’язок між різними цілями фінансового контролінгу; баланс руху фінансових ресурсів, що враховують походження цих коштів та їх використання, та фінансовий план, який є документом, що характеризує спосіб досягнення фінансових цілей компанії та пов’язує її доходи та витрати. Практична значущість. Практичний досвід показує, що впровадження в управління фінансових корпорацій системи контролінгу дозволяє створити важливу конкурентну перевагу для розвитку їх діяльності (розширення ринків збуту, покращення якості продукції), збереження зайнятих позицій на ринку та підвищення конкурентоспроможності в умовах нестабільності економічного середовища, а також підтримувати сталий розвиток фінансових корпорацій у довгостроковому періоді.