«САДИ ПЕРЕМОГИ» – ІНСТРУМЕНТ АКТИВІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ ЗАДЛЯ ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - Корінець, Роман; Перерва, Григорій; Присяжнюк, Наталія; Никоненко, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2024)
Мета. На основі узагальнення досліджень науковців запропоновані ініціативи в межах реалізації програми «Сади Перемоги» - інструмент активізації населення задля посилення продовольчої безпеки. Методика дослідження. Досягненню поставленої мети та подальшому вирішенню завдань сприяло використання комплексу загальнонаукових методів пізнання, а саме: абстрактно-логічного (обґрунтування теоретичних підходів проведення дослідження), монографічного та термінологічного аналізу (формування понятійно-категоріального апарату), теоретичного узагальнення, аналізу, синтезу, індукції та дедукції (обґрунтування основних методологічних засад оцінки реалізації програми «Сади перемоги»), абстрагування та формалізації (обґрунтування стратегії та перспектив розвитку ринку молока) та інших. Результати. Здійснено оцінку реалізації програми «Сади перемоги», як інструмент активізації населення задля посилення продовольчої безпеки в період військової агресії росії проти України. Нині, після двох років війни з росією, в Україні відзначається наявність всіх зазначених факторів для подальшого розвитку українського варіанту «Садів Перемоги « на основі досвіду США та Канади. Країна має сталий демократичний устрій, формат війни з рф свідчить про намір ворога вчинити геноцид щодо українців. В середині країни спостерігається стійкий волонтерський рух і об’єднання навколо ідеї перемоги. Для того, щоб розвинути вже започатковану Ініціативу «Сади Перемоги», потрібно здійснити ряд кроків на державному і регіональному рівнях. І, в першу чергу, необхідною є активна роль держави. Наукова новизна. Удосконалено практичні підходи, щодо реалізації програми сільських громад «Сади перемоги», що передбачає: використання земель, які раніше не були задіяні в сільському господарстві або були виведені з обігу; залучення школярів до вирощування овочів і фруктів як в міській так і в сільській місцевості; розвиток дорадництва; зміна культури споживання. Практична значущість. Реалізація в практичній площині основних засад програми «Сади перемоги» дасть можливість здійснювати процес самозабезпечення продуктами харчування членів домогосподарств, які проживають на території об’єднаної територіальної громади в умовах військової агресії росії проти України.