ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КАТЕГОРІЙ В СИСТЕМІ БРЕНДИНГУ - Карачина, Наталія; Дихніч, Дмитро; Самофалова, Марія (Сталий розвиток економіки, 2024)
Здійснено уточнення понятійного апарату категорій в системі брендингу. Визначено, що основні напрямки трактування сутності бренду: унікальна додана значимість об’єкта, система тотожності та сукупність оцінок споживачів щодо об’єкту. Обгрунтовано складові бренда – назва товару; враження споживачів про об’єкт, асоціації, очікування та висока вартість і суспільне визнання. Розкрили термінологічний взаємозв’язок категорій: «товарний знак», «торгова марка», «бренд». Визначили, що поняття бренд, торгова марка і товарний знак тісно взаємопов’язані, але при цьому не є взаємозамінними. Обґрунтували, що торгову марку доцільно розкривати як назву, малюнок, символ чи їх поєднання, які призначені для визначення об’єкта. Водночас товарний знак – це торгова марка, яка зареєстрована відповідно до встановленого порядку та має юридичний захист. Відносно сутності бренду, то обґрунтували, що це – відома торгова марка або товарний знак, які в свідомості споживачів асоціюються з певними очікуваними вигодами та цінностями.