ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РЕЦИКЛІНГУ ДИГЕСТАТУ НА ЗАСАДАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ҐРУНТУ - Панцирева, Ганна (Сталий розвиток економіки, 2024)
Мета статті полягає у дослідженні еколого-економічних аспектів виробництва дигестату на засадах сталого розвитку та підвищення родючості ґрунту. Науковою основою дослідження є фундаментальні положення розробки зональних технологічних прийомів вирощування сільськогосподарських культур. Дослідження проведені в рамках виконання прикладного дослідження на тему: «Розробка біоорганічних технологій вирощування сільськогосподарських культур для виробництва біопалив і забезпечення енергонезалежності АПК» (номер державної реєстрації 0123U100311) дозволили розробити ефективні регламенти застосування різних варіантів біоудобрення сільськогосподарських культур за схемами ґрунтового та позакореневого їх застосування або ж у варіантах комбінованого використання. Авторами охарактеризовано світову тенденцію глобального потепління, зміни клімату, що характеризується підвищенням температурних режимів і зменшенням кількості опадів, з року в рік призводять до деградації ґрунтів – ерозій, забруднення, підкислення і засолення. Простежено, суттєву деградацію українських земель сільськогосподарського призначення. Проаналізовано рециклінг органічних матеріалів у ґрунт, який вважається у більшості випадків найкращим екологічним підходом, що дає змогу замикати колообіги природних поживних речовин та вуглецю. Представлено розрахунки вмісту основних елементів живлення та вартості виробництва біодобрив. Зважаючи на зазначене, необхідність подальших досліджень полягає в удосконаленні механізму державного стимулювання реалізації державно-приватного партнерства щодо впровадження безвідходних технологій для виробництва дигестату, як ефективного органічного добрива.