ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Гладченко, Лідія; Славкова, Алла (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення ролі оподаткування доходів фізичних осіб у формуванні фінансової бази територіальних громад, у тому числі в умовах війни. Проведено аналіз частки надходжень від оподаткування доходів фізичних осіб у доходах місцевих бюджетів в Україні, а також досліджено їх динаміку та структуру в розрізі складових за період 2018-2023 років. Показано зростання ролі ПДФО відносно єдиного податку, який сплачують фізичні особи. Проведено аналіз кореляційної залежності темпів приросту доходів, а також видатків місцевих бюджетів від темпів приросту надходжень від оподаткування доходів фізичних осіб. Досліджено, яку частку видатків місцеві бюджети фінансують за рахунок оподаткування доходів фізичних осіб. Представлені пропозиції щодо підвищення ефективності оподаткування та посилення фінансової спроможності територіальних громад.