ІНТЕГРАЦІЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ В СИСТЕМУ КОНТРОЛІНГУ - Басюк, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2024)
Метою написання статті є визначення сучасних напрямків розвитку теорії і практики контролінгу, серед яких виділено введення соціального контролінгу як елементу єдиної структурної моделі контролінгу на підприємстві під впливом формування і розповсюдження соціальної відповідальності в бізнес-середовищі. У статті представлено результати дослідження тенденцій розвитку контролінгу як економіко-аналітичної, координуючої, управлінської інформаційної системи. В якості сучасного тренду виділено вплив корпоративної соціальної відповідальності на формування контролінгової системи. Описано сучасний погляд теоретиків і практиків на цілісну модель контролінгу, яка поступово набирає нових обрисів: поєднання планування, бюджетування та прогнозування; розділення проектного контролінгу та інвестиційного контролінгу; виділення нового підпроцесу - управління даними; постановка контролюючої функції як другого виміру всіх сформованих підпроцесів. Запропоновано представлену модель контролінгу доповнити додатковим підпроцесом - соціальний котролінг, що пояснюється поширенням у суспільстві і бізнесі проявів соціальної відповідальності. Сучасним практичним проявом соціального контролінгу у бізнесі є система управління відповідністю - комплаєнсу, які практично ідентифікуються за змістом і процесами. Опираючись на Міжнародний стандарт ISO 26000:2010 «Настанова по соціальній відповідальності» виділено напрямки упорядкування на підприємстві діяльностей в галузі соціальної відповідальності: організаційне управління; права людини; трудові відносини; довкілля; добросовісні ділові практики; проблеми, пов’язані зі споживачами; соціально-економічний розвиток суспільства. Зокрема запропоновано включити до елементів соціального контролінгу кадровий контролінг; контролінг соціальної роботи з територією присутності; екологічний контролінг; контролінг взаємодії з партнерами, органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями; контролінг якості продукції, робіт, послуг; податковий контролінг.