ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ - Руденко, Євген; Шапран, Олександр; Махно, Євгеній (Сталий розвиток економіки, 2024)
У статті досліджено питання щодо поняття та сутності інтелектуальної інформаційної системи. Наголошено на тому, що інтелектуальна інформаційна система - це одна з форм автоматизованих інформаційних систем, іноді її називають системою, що базується на знаннях. ІІС складається з комплексу програмних, мовних та логіко-математичних засобів з метою забезпечення підтримки людської діяльності та пошуку інформації у формі розширеного діалогу на природній мові. Інтелектуальні інформаційні системи можуть бути вбудовані на будь-який веб-сайт, де користувач може ставити системі запитання на природній мові або отримувати інформацію, відповідаючи на питання системи (якщо це експертна система). Проте, зазвичай, на веб-сайтах експертні системи виконують функції рекламних банерів, тоді як серйозні системи (наприклад, системи діагностики обладнання) використовуються локально для вирішення конкретних завдань. Як висновок, сказано про те, що застосування інтелектуальних інформаційних систем широко розповсюджене в різних галузях, включаючи бізнес, медицину, фінанси, науку та багато інших. Наприклад, в бізнесі ІІС можуть використовуватися для прогнозування попиту на товари, виявлення шляхів оптимізації виробництва та управління ланцюгом постачання. У медицині вони можуть допомагати в діагностиці захворювань, розробці індивідуальних планів лікування та вивченні медичних досліджень. Загалом, інтелектуальні інформаційні системи відіграють ключову роль у сучасному світі, допомагаючи організаціям та індивідуумам ефективно використовувати доступні дані для досягнення своїх цілей і вирішення складних завдань. Вони є невід’ємною складовою частиною цифрової епохи, в якій ми живемо, і відіграють ключову роль у подальшому розвитку технологій та суспільства.