ЕКОЛОГІЧНО ОРІЄНТОВАНА МОТИВАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ СТАЛОГО ТУРИЗМУ ТА ГОСТИННОСТІ
Анотація
Глобальні кліматичні зміни, деградація довкілля та виснаження природних ресурсів стають критично важливими викликами для бізнесу, особливо для готельно-ресторанної сфери. Індустрія туризму та гостинності дедалі більше потребує інтеграції принципів сталості з акцентом на екологічний вимір. Центральним інструментом трансформації є екологічно орієнтована мотивація, що має подвійну природу: сучасні туристи демонструють зростаючу готовність обирати екологічно стійкі послуги й оплачувати їх за вищою ціною, а підприємства активно впроваджують екологічні практики для формування конкурентних переваг і «зеленого» іміджу. Такий підхід сприяє адаптації до нових ринкових умов, підвищує лояльність клієнтів та забезпечує довгостроковий сталий розвиток, гармонійно поєднуючи економічні, соціальні й екологічні цілі.
Посилання
A Net Zero Roadmap for Travel & Tourism. Proposing a new Target Framework for the Travel & Tourism Sector. November 2024. Second Edition. World Travel & Tourism Council. URL: https://researchhub. wttc.org/product/net-zero-roadmap-for-traveltourism-2nd-edition (дата звернення 10.11.2025).
Anjusha Chemmanur, Céline Fenech. Sustainability in the hospitality industry. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/ consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html (дата звернення 14.11.2025).
Cingoski V., Petrevska B. Making hotels more energy efficient: the managerial perception. Economic research-Ekonomska istraživanja. 2018. Vol. 31, № 1. P. 87-101. DOI: https://doi.org/10.1080/1331677X.2017.1421994 (дата звернення 04.11.2025).
Green Lodging Trends Report 2022. URL: https://greenview.sg/wp-content/uploads/2022/12/Green_Lodging_TrendsReport_2022.pdf (дата звернення: 25.10.2025).
Innovative aspects of ensuring the environmental safety of hotel enterprises / Ekinil G. et al. E3S Web of Conferences. 2020. 217. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021705006 (дата звернення: 23.11.2025).
Havrylova O., & Osiychuk V. Staff motivation as one of the management methods in hotels. Modern Economics, № 38, 2023, Р. 22-27. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-03.modecon.mnau.edu.ua
Makrinova Е.I., & Grigorieva V.V. Motivation mechanism of work behaviour enhancement of hospitality industry employees. Journal of Environmental Management and Tourism. 2024.
Saputra K.A.K., Subroto B., Rahman A.F., Saraswati E. Sustainability Performance in Hospitality Industry: Interaction of Strategic Sustainability Management and Sat Kerthi Culture. Jurnal Ilmiah Akuntansi dan Bisnis, 2023. № 18(1), P. 147-162.
Бєлобородова М., Юрчишина Л., & Карпа Д. Природоорієнтований туризм як складова сталого розвитку туристичної галузі. Економіка та суспільство, № 52, 2023. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-75 (дата звернення 03.11.2025).
Гапоненко Г.І., Євтушенко О.В., Шамара І.М. Проблеми та перспективи екологізації туризму в Україні. Проблеми економіки. 2021. № 1. C. 4-10. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-1-4-10 (дата звернення 14.11.2025).
Зігунова І., Мареха І., & Троян М. Шляхи врахування екологічної складової в концепціях сталого туризму. Економіка та суспільство, 45, 2022. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-78 (дата звернення 15.11.2025).
Каленська В.П., Любченко В.В. Зелений готельний бізнес: екологічна відповідальність. Науковий журнал «Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі». Львівський торговельно-економічний університет; Видавничий дім «Гельветика» 2023. Вип. № 9. С. 30-37.
Кудінова А.О., Зєльов Р.Я. Удосконалення системи мотивації персоналу як чинника забезпечення сталого розвитку підприємства. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 12 (40). С. 268–278. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-12(40)-268-278 (дата звернення 21.10.2025).
Лисюк Т. Інноваційні підходи до забезпечення сталого розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство, № 72, 2025 DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-97 (дата звернення 04.11.2025).
Марусей Т.В. Імперативи еко-інноваційного розвитку готельного господарства. Електронний журнал «Ефективна економіка». 2023. № 3. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.3.43 (дата звернення 02.11.2025).
Новак У.П. Екологізація готельного бізнесу: особливості сучасних тенденцій. Український економічний часопис. 2024. № (7), С. 57-64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-9 (дата звернення 30.10.2025).
Островська Г. Й., & Гузар У. Є. Управління креативністю персоналу в закладах індустрії гостинності. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки : зб. наук. пр. Кропивницький : ЦНТУ, 2023. Вип. 9(42). С. 83-90. URL: https://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/14028 (дата звернення 15.11.2025).
Офіційний сайт міжнародної організації «Green key». URL: https://www.greenkey.global (дата звернення 30.10.2025).
Офіційний сайт Міжнародної організації з питань продовольства та сільського господарства при ООН. URL: http://www.fao.org/save-food/en (дата звернення 20.10.2025).
Паньків Н., Бик В. Екологізація готельно-ресторанної сфери в контексті сталого розвитку туризму в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. 2023. № 2. С. 146–156.
Сазонова Т.О., Федірець О.В. Стратегічне значення проектування інноваційної поведінки персоналу сучасної організації. Науковий вісник Ужгородського національного університету: Cерія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. Вип. 7. Ч. 3. С. 59–63.
Самойленко А. О. Хрулькова К.А. Креативність людського капіталу в готельній індустрії. Економіка та управління національним господарством. 2021. Том 32 (71). № 3. С. 19-24. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/71-3-4. (дата звернення 27.10.2025).
Транченко Л.В., Транченко О.М., & Лопатюк Р.І. Системи мотивації та матеріального стимулювання в індустрії гостинності із застосуванням цифрових технологій. Підприємництво і торгівля, № 45. 2025 DOI: 10.32782/2522-1256-2025-45-11
Шувар Н.М., Закалик Г.М., Удуд І.Р. Перспективи розвитку екоготелів в Україні: економічний і психологічний аспекти. Економіка і суспільство. 2018. № 15. С. 322-323.
A Net Zero Roadmap for Travel & Tourism: Proposing a new target framework for the travel & tourism sector. November 2024. Second Edition. World Travel & Tourism Council. Available at: https://researchhub.wttc.org/product/net-zero-roadmap-for-traveltourism-2nd-edition
Chemmanur A., & Fenech C. (2025). Sustainability in the hospitality industry. Deloitte. Available at: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html
Cingoski V., & Petrevska B. (2018). Making hotels more energy efficient: the managerial perception. Economic research-Ekonomska istraživanja, no. 31 (1), pp. 87-101. DOI: https://doi.org/10.1080/1331677X.2017.1421994
Green Lodging Trends Report 2022. Available at: https://greenview.sg/wp-content/uploads/2022/12/Green_Lodging_Trends_Report_2022.pdf
Ekinil G. et al. (2020) Innovative aspects of ensuring the environmental safety of hotel enterprises. E3S Web of Conferences. P. 217. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021705006
Havrylova O., & Osiychuk V. (2023). Staff motivation as one of the management methods in hotels. Modern Economics, no. 38, pp. 22-27. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-03
Makrinova E. I., & Grigorieva V. V. (2024). Motivation mechanism of work behaviour enhancement of hospitality industry employees. Journal of Environmental Management and Tourism. Available at: https://journals.aserspublishing.eu
Saputra K. A. K., Subroto B., Rahman A.F., & Saraswati E. (2023). Sustainability performance in hospitality industry: Interaction of strategic sustainability management and Sat Kerthi culture. Jurnal Ilmiah Akuntansi dan Bisnis, no. 18(1), pp. 147-162.
Bieloborodova M., Yurchyshyna L., & Karpa D. (2023). Nature-oriented tourism as a component of sustainable development of the tourism industry [Nature-oriented tourism as a component of sustainable development in the tourism industry] Economics and Society, no. 52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-75 (in Ukrainian)
Haponenko H. I., Yevtushenko O. V., & Shamara I. M. (2021). Problemy ta perspektyvy ekolohizatsii turyzmu v Ukraini [Problems and prospects of ecologization of tourism in Ukraine]. Problems of the Economy, no. 1, pp. 4-10. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-1-4-10 (in Ukrainian)
Zihunova I., Marekha I., & Troian M. (2022). Shliakhy vrakhuvannia ekolohichnoi skladovoi v kontseptsiiakh staloho turyzmu [Ways to consider environmental component within sustainable tourism concepts]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 45. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-78 (in Ukrainian)
Kalenska V.P., & Liubchenko V.V. (2023). Zelenyi hotelnyi biznes: ekolohichna vidpovidalnist [Green hotel business: ecological responsibility]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, no. 9, pp. 30-37. (in Ukrainian)
Kudinova A. O., & Zieliov R. Ya. (2024). Udoskonalennia systemy motyvatsii personalu yak chynnyka zabezpechennia staloho rozvytku pidpryiemstva [Improvement of the personnel motivation system as a factor in ensuring the sustainable development of the enterprise]. Scientific Innovations and Advanced Technologies, no. 12 (40), pp. 268-278. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-12(40)-268-278 (in Ukrainian)
Lysiuk T. (2025). Innovatsiini pidkhody do zabezpechennia staloho rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [Innovative approaches to ensuring the sustainable development of the hotel and restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-97 (in Ukrainian)
Marusei T. V. (2023). Imperatyvy eko-innovatsiinoho rozvytku hotelnoho hospodarstva [Imperatives of eco-innovative development of the hotel industry]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy, no. 3. Available at: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1300/1310 (in Ukrainian)
Novak U. P. (2024). Ekolohizatsiia hotelnoho biznesu: osoblyvosti suchasnykh tendentsii [Ecologization of the Hotel Business: Features of Current Trends]. Ukrainskyi ekonomichnyi chasopys – Ukrainian Economic Journal, no. (7), pp. 57-64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-9 (in Ukrainian)
Ostrovska H. Y., & Huzar U. Ye. (2023). Upravlinnia kreatyvnistiu personalu v zakladakh industrii hostynnosti [Managing staff creativity in hospitality establishments]. Central Ukrainian National Technical University, no. 9(42). pр. 83-90. Available at: https://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/14028 (in Ukrainian)
Green Key Global. Available at: https://www.greenkey.global
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Available at: http://www.fao.org/save-food/en
Pankiv N., & Byk V. (2023). Ekolohizatsiia hotelno-restorannoi sfery v konteksti staloho rozvytku turyzmu v Ukraini [Ecologization of the hotel and restaurant sector in the context of sustainable development of tourism in Ukraine]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, no. 2, pp. 146-156. (in Ukrainian)
Sazonova T. O., & Fedirets O. V. (2016). Stratehichne znachennia proektuvannia innovatsiinoi povedinky per-sonalu suchasnoi orhanizatsii [The strategic importance of designing innovative behavior of the personnel of a modern organization]. Scientific Bulletin of Uzhhorod National University: International Economic Relations and World Economy, no. 7 (3), pp. 59-63. (in Ukrainian).
Samoylenko A. O., & Khrulʹkova K. A. (2021). Kreatyvnistʹ lyudsʹkoho kapitalu v hotelʹniy industriyi [Creativity of human capital in the hotel industry]. Economics and Management of National Economy, no. 32 (71), pp. 19-24. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/71-3-4 (in Ukrainian)
Tranchenko L. V., Tranchenko O. M., & Lopatiuk R. I. (2025). Systemy motyvatsii ta materialnoho stymuliuvannia v industrii hostynnosti iz zastosuvanniam tsyfrovykh tekhnolohii [Motivation and material incentives systems in the hospitality industry using digital technologies]. Entrepreneurship and Trade, no. 45. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1256-2025-45-11 (in Ukrainian)
Shuvar N. M., Zakalyk H. M., & Udud I. R. (2018). Perspektyvy rozvytku ekohoteliv v Ukraini: ekonomichnyi i psykholohichnyi aspekty [Prospects for eco-hotel development in Ukraine: Economic and psychological aspects]. Economy and Society, no. 15, pp. 322-323. (in Ukrainian)

