ECOLOGICALLY ORIENTED MOTIVATION AS A TOOL FOR THE DEVELOPMENT OF SUSTAINABLE TOURISM AND HOSPITALITY
Abstract
In the 21st century, global climate change, environmental degradation, and depletion of natural resources have become critical challenges for business. This is especially true for the hotel and restaurant sector, which is traditionally characterized by high energy, water, and material consumption, as well as the generation of significant amounts of waste. The exacerbation of global environmental problems, such as climate change and pollution, has brought the concept of sustainable development to the forefront. As a significant consumer of natural resources, the tourism and hospitality industry needs to integrate sustainability principles, with a particular focus on the environmental dimension, which has previously received less attention than the economic and social dimensions. A key tool for transforming the industry is environmentally-oriented motivation, which has a dual nature. On the one hand, new behavioral patterns are emerging among modern tourists, who are increasingly willing to choose environmentally sustainable services and even pay a premium price for them, prompting organizations to adapt their offerings. On the other hand, hospitality providers are actively using environmental orientation to gain competitive advantages. This is achieved by integrating environmental principles into corporate culture, which encourages proactive staff initiatives – from proposing new green ideas to modifying work processes – as well as by using marketing communications to promote a green image. Thus, environmentally-oriented motivation is not only an ethical imperative but also a pragmatic strategic tool. Its implementation allows market players to respond to new market conditions, increase customer loyalty, and ensure long-term sustainable development by harmoniously combining economic, social, and environmental goals. The purpose of the article is to analyze current environmental initiatives, assess their effectiveness and prospects for development in Ukraine based on international experience, and comprehensively justify the strategic importance of environmentally-oriented motivation for ensuring the sustainable development of the hospitality industry.
References
A Net Zero Roadmap for Travel & Tourism. Proposing a new Target Framework for the Travel & Tourism Sector. November 2024. Second Edition. World Travel & Tourism Council. URL: https://researchhub. wttc.org/product/net-zero-roadmap-for-traveltourism-2nd-edition (дата звернення 10.11.2025).
Anjusha Chemmanur, Céline Fenech. Sustainability in the hospitality industry. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/ consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html (дата звернення 14.11.2025).
Cingoski V., Petrevska B. Making hotels more energy efficient: the managerial perception. Economic research-Ekonomska istraživanja. 2018. Vol. 31, № 1. P. 87-101. DOI: https://doi.org/10.1080/1331677X.2017.1421994 (дата звернення 04.11.2025).
Green Lodging Trends Report 2022. URL: https://greenview.sg/wp-content/uploads/2022/12/Green_Lodging_TrendsReport_2022.pdf (дата звернення: 25.10.2025).
Innovative aspects of ensuring the environmental safety of hotel enterprises / Ekinil G. et al. E3S Web of Conferences. 2020. 217. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021705006 (дата звернення: 23.11.2025).
Havrylova O., & Osiychuk V. Staff motivation as one of the management methods in hotels. Modern Economics, № 38, 2023, Р. 22-27. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-03.modecon.mnau.edu.ua
Makrinova Е.I., & Grigorieva V.V. Motivation mechanism of work behaviour enhancement of hospitality industry employees. Journal of Environmental Management and Tourism. 2024.
Saputra K.A.K., Subroto B., Rahman A.F., Saraswati E. Sustainability Performance in Hospitality Industry: Interaction of Strategic Sustainability Management and Sat Kerthi Culture. Jurnal Ilmiah Akuntansi dan Bisnis, 2023. № 18(1), P. 147-162.
Бєлобородова М., Юрчишина Л., & Карпа Д. Природоорієнтований туризм як складова сталого розвитку туристичної галузі. Економіка та суспільство, № 52, 2023. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-75 (дата звернення 03.11.2025).
Гапоненко Г.І., Євтушенко О.В., Шамара І.М. Проблеми та перспективи екологізації туризму в Україні. Проблеми економіки. 2021. № 1. C. 4-10. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-1-4-10 (дата звернення 14.11.2025).
Зігунова І., Мареха І., & Троян М. Шляхи врахування екологічної складової в концепціях сталого туризму. Економіка та суспільство, 45, 2022. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-78 (дата звернення 15.11.2025).
Каленська В.П., Любченко В.В. Зелений готельний бізнес: екологічна відповідальність. Науковий журнал «Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі». Львівський торговельно-економічний університет; Видавничий дім «Гельветика» 2023. Вип. № 9. С. 30-37.
Кудінова А.О., Зєльов Р.Я. Удосконалення системи мотивації персоналу як чинника забезпечення сталого розвитку підприємства. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 12 (40). С. 268–278. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-12(40)-268-278 (дата звернення 21.10.2025).
Лисюк Т. Інноваційні підходи до забезпечення сталого розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство, № 72, 2025 DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-97 (дата звернення 04.11.2025).
Марусей Т.В. Імперативи еко-інноваційного розвитку готельного господарства. Електронний журнал «Ефективна економіка». 2023. № 3. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.3.43 (дата звернення 02.11.2025).
Новак У.П. Екологізація готельного бізнесу: особливості сучасних тенденцій. Український економічний часопис. 2024. № (7), С. 57-64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-9 (дата звернення 30.10.2025).
Островська Г. Й., & Гузар У. Є. Управління креативністю персоналу в закладах індустрії гостинності. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки : зб. наук. пр. Кропивницький : ЦНТУ, 2023. Вип. 9(42). С. 83-90. URL: https://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/14028 (дата звернення 15.11.2025).
Офіційний сайт міжнародної організації «Green key». URL: https://www.greenkey.global (дата звернення 30.10.2025).
Офіційний сайт Міжнародної організації з питань продовольства та сільського господарства при ООН. URL: http://www.fao.org/save-food/en (дата звернення 20.10.2025).
Паньків Н., Бик В. Екологізація готельно-ресторанної сфери в контексті сталого розвитку туризму в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. 2023. № 2. С. 146–156.
Сазонова Т.О., Федірець О.В. Стратегічне значення проектування інноваційної поведінки персоналу сучасної організації. Науковий вісник Ужгородського національного університету: Cерія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. Вип. 7. Ч. 3. С. 59–63.
Самойленко А. О. Хрулькова К.А. Креативність людського капіталу в готельній індустрії. Економіка та управління національним господарством. 2021. Том 32 (71). № 3. С. 19-24. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/71-3-4. (дата звернення 27.10.2025).
Транченко Л.В., Транченко О.М., & Лопатюк Р.І. Системи мотивації та матеріального стимулювання в індустрії гостинності із застосуванням цифрових технологій. Підприємництво і торгівля, № 45. 2025 DOI: 10.32782/2522-1256-2025-45-11
Шувар Н.М., Закалик Г.М., Удуд І.Р. Перспективи розвитку екоготелів в Україні: економічний і психологічний аспекти. Економіка і суспільство. 2018. № 15. С. 322-323.
A Net Zero Roadmap for Travel & Tourism: Proposing a new target framework for the travel & tourism sector. November 2024. Second Edition. World Travel & Tourism Council. Available at: https://researchhub.wttc.org/product/net-zero-roadmap-for-traveltourism-2nd-edition
Chemmanur A., & Fenech C. (2025). Sustainability in the hospitality industry. Deloitte. Available at: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html
Cingoski V., & Petrevska B. (2018). Making hotels more energy efficient: the managerial perception. Economic research-Ekonomska istraživanja, no. 31 (1), pp. 87-101. DOI: https://doi.org/10.1080/1331677X.2017.1421994
Green Lodging Trends Report 2022. Available at: https://greenview.sg/wp-content/uploads/2022/12/Green_Lodging_Trends_Report_2022.pdf
Ekinil G. et al. (2020) Innovative aspects of ensuring the environmental safety of hotel enterprises. E3S Web of Conferences. P. 217. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021705006
Havrylova O., & Osiychuk V. (2023). Staff motivation as one of the management methods in hotels. Modern Economics, no. 38, pp. 22-27. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-03
Makrinova E. I., & Grigorieva V. V. (2024). Motivation mechanism of work behaviour enhancement of hospitality industry employees. Journal of Environmental Management and Tourism. Available at: https://journals.aserspublishing.eu
Saputra K. A. K., Subroto B., Rahman A.F., & Saraswati E. (2023). Sustainability performance in hospitality industry: Interaction of strategic sustainability management and Sat Kerthi culture. Jurnal Ilmiah Akuntansi dan Bisnis, no. 18(1), pp. 147-162.
Bieloborodova M., Yurchyshyna L., & Karpa D. (2023). Nature-oriented tourism as a component of sustainable development of the tourism industry [Nature-oriented tourism as a component of sustainable development in the tourism industry] Economics and Society, no. 52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-75 (in Ukrainian)
Haponenko H. I., Yevtushenko O. V., & Shamara I. M. (2021). Problemy ta perspektyvy ekolohizatsii turyzmu v Ukraini [Problems and prospects of ecologization of tourism in Ukraine]. Problems of the Economy, no. 1, pp. 4-10. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-1-4-10 (in Ukrainian)
Zihunova I., Marekha I., & Troian M. (2022). Shliakhy vrakhuvannia ekolohichnoi skladovoi v kontseptsiiakh staloho turyzmu [Ways to consider environmental component within sustainable tourism concepts]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 45. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-78 (in Ukrainian)
Kalenska V.P., & Liubchenko V.V. (2023). Zelenyi hotelnyi biznes: ekolohichna vidpovidalnist [Green hotel business: ecological responsibility]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, no. 9, pp. 30-37. (in Ukrainian)
Kudinova A. O., & Zieliov R. Ya. (2024). Udoskonalennia systemy motyvatsii personalu yak chynnyka zabezpechennia staloho rozvytku pidpryiemstva [Improvement of the personnel motivation system as a factor in ensuring the sustainable development of the enterprise]. Scientific Innovations and Advanced Technologies, no. 12 (40), pp. 268-278. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-12(40)-268-278 (in Ukrainian)
Lysiuk T. (2025). Innovatsiini pidkhody do zabezpechennia staloho rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [Innovative approaches to ensuring the sustainable development of the hotel and restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-97 (in Ukrainian)
Marusei T. V. (2023). Imperatyvy eko-innovatsiinoho rozvytku hotelnoho hospodarstva [Imperatives of eco-innovative development of the hotel industry]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy, no. 3. Available at: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1300/1310 (in Ukrainian)
Novak U. P. (2024). Ekolohizatsiia hotelnoho biznesu: osoblyvosti suchasnykh tendentsii [Ecologization of the Hotel Business: Features of Current Trends]. Ukrainskyi ekonomichnyi chasopys – Ukrainian Economic Journal, no. (7), pp. 57-64. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8273/2024-7-9 (in Ukrainian)
Ostrovska H. Y., & Huzar U. Ye. (2023). Upravlinnia kreatyvnistiu personalu v zakladakh industrii hostynnosti [Managing staff creativity in hospitality establishments]. Central Ukrainian National Technical University, no. 9(42). pр. 83-90. Available at: https://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/14028 (in Ukrainian)
Green Key Global. Available at: https://www.greenkey.global
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Available at: http://www.fao.org/save-food/en
Pankiv N., & Byk V. (2023). Ekolohizatsiia hotelno-restorannoi sfery v konteksti staloho rozvytku turyzmu v Ukraini [Ecologization of the hotel and restaurant sector in the context of sustainable development of tourism in Ukraine]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, no. 2, pp. 146-156. (in Ukrainian)
Sazonova T. O., & Fedirets O. V. (2016). Stratehichne znachennia proektuvannia innovatsiinoi povedinky per-sonalu suchasnoi orhanizatsii [The strategic importance of designing innovative behavior of the personnel of a modern organization]. Scientific Bulletin of Uzhhorod National University: International Economic Relations and World Economy, no. 7 (3), pp. 59-63. (in Ukrainian).
Samoylenko A. O., & Khrulʹkova K. A. (2021). Kreatyvnistʹ lyudsʹkoho kapitalu v hotelʹniy industriyi [Creativity of human capital in the hotel industry]. Economics and Management of National Economy, no. 32 (71), pp. 19-24. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/71-3-4 (in Ukrainian)
Tranchenko L. V., Tranchenko O. M., & Lopatiuk R. I. (2025). Systemy motyvatsii ta materialnoho stymuliuvannia v industrii hostynnosti iz zastosuvanniam tsyfrovykh tekhnolohii [Motivation and material incentives systems in the hospitality industry using digital technologies]. Entrepreneurship and Trade, no. 45. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1256-2025-45-11 (in Ukrainian)
Shuvar N. M., Zakalyk H. M., & Udud I. R. (2018). Perspektyvy rozvytku ekohoteliv v Ukraini: ekonomichnyi i psykholohichnyi aspekty [Prospects for eco-hotel development in Ukraine: Economic and psychological aspects]. Economy and Society, no. 15, pp. 322-323. (in Ukrainian)

